Niedziela, 24.09.2017 r.
Kiermasz sera i wina
10:00 – Rozpoczęcie kiermaszu
12:00 – Pokaz kulinarny - sery i wina Dolnego Śląska
Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza
– Warsztat mączny - Slow Food Dolny Śląskrejestracja na warsztat mączny
Tematem głównym będą placki, podpłomyki, naleśniki, ciast(k)a, chleby, pierniki oraz ziarna, zboża i mąki potrzebne do ich wypieku.
– Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski rejestracja na laboratorium smaku wina
13:00 – Ogłoszenie wyników konkursów na najlepszy ser i wino
13:30 – Laboratorium smaku sera – dr Marek Szołtysik, UPWr rejestracja na laboratorium smaku sera
– Panel dyskusyjny „KUCHNIA POLSKA – KOSMOS LOKALNYCH SMAKÓW”
Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44 w Warszawie
dr Maciej Oziembłowski, UPWr
prowadzi red. Katarzyna Kaczorowska
14:00 – Warsztat deserowy - Slow Food Dolny Śląskrejestracja na warsztat deserowy
Tematem głównym będą podwieczorki, desery i słodkości: owoce, kwiaty jadalne, przetwory, octy, soki, nektary, przeciery, miody oraz technika wytwarzania domowego kisielu i octu.
15:00 – Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski rejestracja na laboratorium smaku wina
15:30 – Pokaz kulinarny – gotowanie z Julka Cymbaluk – MasterChef Junior
Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza
16:00 – Warsztat sałatkowy - Slow Food Dolny Śląkrejestracja na warsztat sałatkowy
Tematem głównym będą składniki niezbędne do przyrządzenia wytrawnych sałatek: sery, jaja, warzywa, dzikie rośliny jadalne i oleje roślinne.
16:30 – Laboratorium smaku sera – Stowarzyszenie serowarów farmerskich i zagrodowychrejestracja na laboratorium smaku sera
17:00 – Zakończenie święta
http://www.upwr.edu.pl/uczelnia/44960/kiermasz_sera_i_wina.html