Pączki
Magdy Gessler:
Składniki:
mąka
szymanowska ok. 2 kg
cukier
300 g
jajka
30
masło
500 g
mleko
500 ml
cukier
waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
sól
0,5 łyżeczki do kawy
świeże
drożdże 100 g
konfitura
z płatków róż lub powidła śliwkowe
smalec
2,5 kg
domowy
lukier (patrz: porady) 500 g
skórki
pomarańczowe kandyzowane 100 g
Jeżeli
w Twojej rodzinie nie ma przekazywanego od pokoleń przepisu na
najlepsze pączki na świecie, to ten przepis możesz spokojnie uznać
za genialny!
Do
mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać
mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego
mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki,
wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Z
20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj,
200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką
rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
Kiedy
zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej
misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie
wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto
nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na
koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki,
wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7
kg mąki.
Wyrobione
ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko
wyrobić ciasto rękoma.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki
i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć
łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę.
Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt.
Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu.
Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do
wyrośnięcia na 30-45 minut.
W
rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony
do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i
smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden
raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną
polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
https://www.rmfmaxxx.pl/news/Tlusty-czwartek-Przepis-na-puszyste-paczki-Magdy-Gessler,39275.html